delicious-magazine

De gulheid van boeren

Vroeger, ongeveer honderd jaar geleden, stond er nog niet in elk dorp een supermarkt. Die bestonden toen niet eens in Nederland. Dus waar haal je dan je boodschappen? Dit deed men bij de boeren. Het was dan ook een gewoonte om tijdens de kerstperiode de boeren een fijne kerst te wensen. Immers, de boeren zorgden ervoor dat er genoeg voedsel was voor iedereen. Uit dankbaarheid gaven zij vaak wat te eten als de mensen langskwamen, zoals kaas en melk. Ook de knechten van de boeren werden voor hun werk beloond. Zo mochten zij op de Tweede Kerstdag naar huis om met hun familie te zijn en kregen ze een mand met lekker eten mee. Dit gebaar werd door andere ambachtslieden overgenomen en langzaamaan ontstond de welbekende traditie: het geven van een kerstpakket.

Het wordt beter en beter

Op het begin bevatte een kerstpakket vooral voedselwaren, maar doordat steeds meer werkgevers hun personeel beloonden, werd het kerstpakket steeds populairder en werden er naast eetbare spullen ook handige en leuke producten bijgevoegd. De ontvangers waardeerden het gebaar zo erg, dat sommige bedrijven zelfs kerstpakketten naar werknemers in het buitenland stuurden, zoals naar soldaten in Nederlands-Indië. Kerstpakketten geven werd een vaste traditie die nog steeds aanhoudt. 

De traditie van nu

Door de jaren heen is de inhoud van kerstpakketten sterk veranderd. Hoe het begon met kaas, worst en een fles wijn, kunnen we nu zelfs een heel broodrooster verwachten. Er zijn zelfs hele bedrijven ontstaan die special kerstpakketten aanbieden, gevarieerd in thema, kleur, artikel, en prijs. Het wordt soms ook mogelijk gemaakt voor de medewerkers om hun eigen kerstpakket samen te stellen of ze ontvangen een cadeaubon. Het is slim voor werkgevers om deze traditie aan te houden. Zo bouwt ze een goede band op met de werknemers en ontstaat er een leuke kerstsfeer.